16 Aralık 2007 Pazar

Artvin Doğal Bitki Örtüsü

Toplam alanın % 37'si ormanlarla kaplı Artvin'de Ardanuç, Karanlıkmeşe, Hatilla Vadisi ormanları (milli park), Şavşat-Sahara (milli park), Borçka-Macahel (Camili) bölgesindeki ormanlar bitki türleri ve yabani hayvan çeşitliliği bakımından en önemlileridir. Bu ormanlarda en fazla ladin, kayın, köknar, kızılağaç, meşe, kestane, gürgen görülmektedir.Çengel boynuzlu dağ keçisi, vaşak, boz ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan, çakal, karaca, dağ keçisi vb. yaban hayvanları ile atmaca, şahin, kartal, doğan gibi yırtıcılar, keklik, urkeklik, çulluk, yaban ördeği, üveyik, sarıasma, sarısandal ve dağ horozu gibi diğer kuş türleri, Çoruh Nehri ve Kaçkar dağlarında sıkça gözlenebilen türler arasındadır.Doğu Karadeniz dağlarının denize bakan yamaçlarında her mevsim yağışlı, kışları ılık bir iklim sürmesine rağmen, dağlarla denizden ayrılmış Çoruh vadisinin daha farklı bir iklimi vardır. Burada yağışlar daha az ve sıcaklık farkları fazladır. İç kesimlerde kışlar kar yağışlı, yazları serindir.
Doğu Karadeniz iklimi Arhavi, Hopa, Borçka arasında, ılıman iklim Borçka-Artvin-Yusufeli arasındaki bölgede ve sert bölge iklimi de YusufeliArtvin'de arazinin fazla dağlık olması nedeniyle, bütün il yüzölçümünün sadece %4'ü tarım arazisi olarak kullanılabilmektedir. Mısır, buğday ekimi, meyvecılık, narenciye, yaygındır.
Hopa ve Arhavi ilçelerinde, fındık ve çay, Berta vadisi ve Ardanuç'ta bağcılık, Çoruh vadisinden Yusufeli'ne kadar olan alanda zeytin, Kemalpaşa bölgesinde tütün yetiştirilmektedir.Artvin'de arazinin fazla dağlık olması nedeniyle, bütün il yüzölçümünün sadece %4'ü tarım arazisi olarak kullanılabilmektedir. Mısır, buğday ekimi, meyvecılık, narenciye, yaygındır.
Hopa ve Arhavi ilçelerinde, fındık ve çay, Berta vadisi ve Ardanuç'ta bağcılık, Çoruh vadisinden Yusufeli'ne kadar olan alanda zeytin, Kemalpaşa bölgesinde tütün yetiştirilmektedir.
İl yüz ölçümünün %55'i çayır ve otlaklarla kaplanmış olduğundan, hayvancılık da gelişmiştir. Ayrıca Borçka ilçesi Murgul bucağındaki bakır madeni şehir ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır.

Hiç yorum yok: